Sunday, May 13, 2007

Smart mobs



- The Next Social Revolution

Af Howard Rheingold

Bogen var udlånt, så derfor fik jeg den først nu. Den der lånte denne bog før mig har også sendt mig dette link til en video på youtube med titlen Supermarket 2.0….

http://www.youtube.com/watch?v=e9MgHuitMwU

En lille starter: Du befinder dig i en fremmed by og leder efter en billig kinesisk restaurant. Ved hjælp af mobiltelefonen får du: anmeldelser, priser, menu, rutekort samt mulighed for bordbestilling – samt besked om, at to af dine venner befinder sig i nærheden og gerne vil med.

The age of instant access

Bogen udkom i 2002, og det allermest fantastiske ved at læse den er, at mange af Rheingolds antagelser har holdt stik. Som for eksempel at bluetooth teknologi vil blive så billigt, så vi alle vil benytte os af den! Men kan man virkelig tale om en social revolution? Vil vores kultur og måder at være sammen på ændre sig radikalt, når vi træder ind i ”the age of instant access” – en ny tidsalder kendetegnet ved, at alt hvad vi peger på (helt bogstaveligt med eksempelvis vores mobiltelefon) vil vi kunne få adgang til med det samme? Ja! Rheingolds bog er spækket med eksempler og historier fra hele verden, der understreger følgende pointe: Det mobile internet handler ikke kun om at kunne gøre ting mens man er på farten, vi kommer også til at gøre ting vi ikke har kunnet gøre før – og på andre måder.

Netværkskompetence

Der er spændende betragtninger om mobilkulturen blandt ungdommen i Japan. Rheingold beskriver fællesskaber, der opstår spontant og hele tiden er i kontakt med hinanden. Det at man uopholdeligt deler sine oplevelser med andre betyder, at man lever i den samme rytme. Det er ikke selve indholdet af en sms, der tæller; det vigtige er, at du sender den, for så har du tænkt på dine venner. De unge får en ny opfattelse af tid og sted: Det er ikke så alvorligt at komme for sent til en aftale, for man ER der jo hele tiden, på mobilen. Det er åbenbart gået stærkest i Japan, måske fordi mobilen gav de unge den frihed, de ikke har haft i trange lejligheder og autoritære skoler. Til gengæld mister vi måske de fælles steder: vi er aldrig offentlige mere, kun private via mobilen. Og så får vi brug for en helt ny kompetence: netværkskompetencen, evnen til at kunne gå ind og ud af netværk.

Det går hurtigere og hurtigere

Det er umuligt at få det hele med, men Reeds lov skal lige nævnes i forbifarten, for den forklarer, hvorfor udviklingen er gået så stærkt. Hvis to netværk arbejder sammen, så er resultatet ikke summen af alle elementer i de to netværk. Man kan bedst forstå det, hvis man forestiller sig at alle elementer i de to netværk bliver ganget med hinanden – det er en eksponentialfunktion.

Rheingold tager os med på en rejse rundt i hele verden. Han besøger de institutioner og personer, der har haft betydning for den teknologiske udvikling, og resultatet er blevet en slags worldwide teknologiudviklingshistorie med afsæt i de miljøer, hvor det hele skete og vel stadig sker. Rejs med ham!

No comments: